Hogyan segíthet a D -vitamin a psoriasisban?

A psoriasis egy autoimmun állapot, amely befolyásolja a bőrt és a test többi részét. Úgy tűnik, hogy van kapcsolat az alacsony D -vitaminszint és a psoriasis között, de a D -vitamin segíthet -e a tünetek javításában? A

D -vitamin, más néven napsütéses -vitamin, nagyon fontos a csontok, fogak, immunrendszer és más testrészek, beleértve a bőrt is, fenntartása és támogatása szempontjából. Mint ilyen, a tudósok kapcsolatokat találtak a D -vitamin és egyes bőrbetegségek között, beleértve a psoriasist is.

Ez a cikk megvizsgálja a psoriasis és a D -vitamin kapcsolatát, hogyan lehet több D -vitamint szerezni, és hogy egy extra adag e vitamin segíthet -e vagy sem, segíthet -e a psoriasisban szenvedő embereknek.

A psoriasisra gyakorolt hatás

A D -vitamin sok testi funkcióban szerepet játszik. A kutatások azt mutatják, hogy ez magában foglalja a bőr megfelelő működésének különböző szerepeit, ideértve a gyulladásos bőrbetegségekben, például a psoriasisban való részvételt is.

A bizonyítékok megjegyzik, hogy az alacsony D-vitaminszintek gyakoriak a hosszú távú psoriasisban szenvedő emberek körében. Jelenleg a D -vitamin pontos szerepe a psoriasisban nem egyértelmű. Néhány psoriasisban szenvedő egyének D -vitaminszintjén számos tényező miatt lehet, mint például a bőrük lefedése a napfény expozíciójának csökkentése érdekében.

Más bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy a D -vitamin alacsony szintje kiválthatja az immunrendszert, és olyan állapotok kialakulását eredményezheti, mint például a psoriasis. A D -vitamin befolyásolhatja a bőr keratinocitáit is, amelyek a bőr külső rétegében a legelterjedtebb sejtek. Az alacsony szintek miatt ezek a sejtek szaporodhatnak, és vastag, pikkelyes plakkok kialakulásához vezethetnek, amelyek a psoriasis általános tünete.

Miközben további kutatásokra van szükség a D -vitamin és a psoriasis közötti kapcsolat megértéséhez, előfordulhat, hogy az alacsony D -vitaminszint elősegíti a psoriasis kialakulását. Mint ilyen, a psoriasis számos kezelése tartalmazhat D -vitamint vagy hasonló anyagokat a tünetek kezelésére és csökkentésére.

Források és adagok: Hogyan lehet több D -vitamint elérni a D

Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert arra, hogy a psoriasisban élő emberek megkíséreljék növelni a D -vitamin szintjét.

Food

A D -vitamin jó étrendi forrásai között szerepelhet:

 • Cod -májolaj
 • Olaj hal, például pisztráng , lazac és makréla
 • Erősített gabonafélék, gyümölcslevek és tejtermelés D, mivel a legtöbb ember elegendő D -vitamint kap az egészséges étrend révén és a nap UVB sugarainak gondos kitettségével. Az étkezési kiegészítőkhivatal (ODS) napi értéket javasol a D -vitamin, mint 20 mikrogramm (MCG) vagy 800 nemzetközi egység (IU) értékének. Egy evőkanál tőkehal -májolaj vagy 3 uncia pisztráng 1360 NE és 645 NE -t biztosít.

  Napfény

  A nap lehetővé teszi a test számára, hogy D -vitamint termeljen. A napfény azonban a bőr károsodását okozhatja, és növelheti a bőrrák kockázatát. Ezért a napfény expozíciója nem lehet ajánlott kezelés mindenkinek, akinek psoriasis. A psoriasisban szenvedő embereknek tanácsot kell kérniük az orvostól, mielőtt növelik a napfénynek való kitettségüket.

  Hasonlóképpen, a barnító ágyak nem alkalmasak psoriasis kezelésére, mivel ezek szintén növelhetik a bőrrák és más bőrproblémák kockázatát. A psoriasisban szenvedő emberek nem használhatnak szoláriumot.

  Ehelyett az egészségügyi szakember lehetőséget javasolhat az UVB kezelésére.

  UVB fényterápia

  fényterápia vagy fototerápia, egy olyan kezelés, amely UV -fényt használ a duzzanat csökkentésére és a psoriasis által okozott túlzott bőrsejt -termelés lassítására. Noha sokféle típusú fényterápia áll rendelkezésre, a gyakorlók leggyakrabban az UVB fényterápiát használják a psoriasis kezelésére.

  Míg ez az opció UVB -sugarakat használ, amelyek a D -vitamin termelését kiváltják a bőrben, inkább más tényezők lehetnek, mint a kiegészítő D -vitamin, amely javítja a psoriasis tüneteit.

  Kattintson ide, hogy többet megtudjon az otthoni fototerápiáról.

  Kiegészítők

  A D -vitamin -kiegészítők 2 formában kaphatók: D2 -vitamin és D3 -vitamin. A növények és a gombák D2 -vitamint termelnek, és az állatokat, beleértve az embereket is, D3 -vitamint termelnek. Az orvos javaslatokat javasolhat azok számára, akiknek a hiányosság veszélye lehet, például azoknak, akik korlátozott napfényben élnek, vagy korlátozott napsugárzású embereknek élnek, mivel az idő nagy részében vannak.

  A 2022 -es eset sorozat azt sugallja, hogy az orális D -vitamin -kiegészítés a psoriasis teljes remisszióját kínálhatja semmiféle mellékhatások nélkül. Ez azt jelzi, hogy a D3 -vitamin -dózisok bevétele 30 000–60 000 NE -ig tartó 2–6 hónap alatt, majd egy alacsonyabb napi fenntartó adag követheti a psoriasis tüneteit.

  Hozzáteszi, hogy a felügyelt, napi orális kiegészítést biztonságosan lehet adni a psoriasis hatékony kezelésére. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség a D -vitamin beadásának hatékonyságának, optimális adagolásának és a psoriasisban szenvedő emberekben történő káros hatásainak meghatározásához. Jelenleg nincs külön ajánlás a felnőttek számára a D -vitamin -kiegészítők használatára. Bárki, akinek psoriasis, aki fontolóra veszi a kiegészítőket, először beszéljen orvossal.

  Gyógyszeres kezelés

  Az orvos krémeket és más aktuális alkalmazásokat írhat fel, amelyek a D -vitamin szintetikus formáját tartalmazzák, úgynevezett analógok, a psoriasis tüneteinek kezelésére. Ezek a D-vitamin, mint például a vegyi anyagok általában biztonságos lehetőségek, amelyeket az emberek hosszú távon folytathatnak, más kezelési lehetőségek mellett, és gyakran magukban foglalják a kalcipotriént és a kalcitriolt hatóanyagként.

  Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy a D -vitamin felhordása a bőrre, különösen a kortikoszteroidokkal kombinálva, hatékony kezelés lehet. A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében az embernek napi egyszer vagy kétszer vékony réteget kell alkalmaznia, és nem haladhatja meg a hetente 200 gramm adagot. Az orvos azt is javasolhatja, hogy kis szünetet tartson a helyi kezelések között, hogy a bőr helyreálljon.

  D -vitaminhiány

  A psoriasisban szenvedő embereknek gyakran alacsony a D -vitaminszintje, de az ok nem egyértelmű. A D -vitamin alacsony szintje az alábbiak eredménye lehet:

  • Rossz étrend
  • Alacsony felszívódás vagy magas kiválasztás, például gyulladásos bélbetegség miatt
  • A napfénynek való kitettség hiánya
  • Bizonyos egészségügyi állapotok

  Ezenkívül az emberek nagyobb valószínűséggel hiányoznak, ha:

  • idősebbek az életkorban. , például a téli felhőborításhoz, egy beltéri életmódhoz vagy olyan ruházat viseléséhez, amely az egész testet lefedi

  Ha van esély arra, hogy egy embernek alacsony a D -vitaminszintje, az orvos használhatja Vérvizsgálat ellenőrizni. Ha a szintek alacsonyak, akkor azt tanácsolhatják a személynek, hogy szájon át kiegészítőket szedjen a szintjük növelése érdekében.

  D -vitamin mellékhatások

  Az ODS szerint a D -vitamin -kiegészítés túl magas dózisának vétele:

  • Az étvágy elvesztése
  • Túlzott vizelés
  • Szabálytalan szívverés
  • Magas kalciumszint a vérben, növelve a vesekő és a kardiovaszkuláris problémák kockázatát

  Mielőtt megváltoztatná az étrendet, vagy bármilyen kiegészítőt használna, tanácsos, hogy egy személy konzultáljon orvosával. Képesek lesznek útmutatást nyújtani, és segíthetnek megakadályozni a káros hatásokat és más gyógyszerekkel való interakciót.

  Egyéb psoriasis -kiegészítők és kiegészítők

  Jelenleg nincs sok bizonyíték arra, hogy más vitaminok vagy kiegészítők segíthetnek csökkenteni a psoriasis tüneteit.

  Az olajos halak azonban a D-vitamin jó forrása, és néhány psoriasisban szenvedő ember úgy véli, hogy az omega-3 zsírsav-kiegészítők megkönnyíthetik psoriasisukat. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladást, ami azt sugallja, hogy segíthet a gyulladásos állapotokban, például a psoriasisban.

  Jelenleg azonban nincs elég hosszú távú klinikai vizsgálat ahhoz, hogy megmutassák, hogy ezek a kiegészítők hatékonyak-e a psoriasis kezelésére.

  Elfogadás

  Néhány bizonyíték azt sugallja, hogy kapcsolat lehet a D -vitamin és a psoriasis között. A kutatások azt mutatják, hogy a D -vitamin befolyásolhatja a gyulladásos állapotokat, például a psoriasisot, és az állapotban szenvedő embereknek gyakran alacsony a D -vitaminszintje. Számos psoriasis kezelési lehetősége a D -vitamin analógjait is használja, vagy elősegíti a test elegendő szintjének ellátását.

  A tudósok azonban még nem értik meg, hogy a két kölcsönhatás és több kutatás szükséges annak meghatározásához, hogy a D -vitaminszint növekvő szintje hasznos -e. Mielőtt bármilyen változtatást végezne életmódjukban a D -vitamin növelése érdekében, tanácsos, hogy az emberek konzultáljanak orvosukkal a lehetséges lehetőségekről.

  Barrea, L., et al. (2017). A D -vitamin és annak szerepe a psoriasisban: A bőrgyógyász és a táplálkozási szakember áttekintése. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc5486909/

  kalcipotrién kenőcs. (2020). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=1bc020e0-b5ae-4cda-a5b-87fa0452a6bc

  kalcitriol kenőcs. (2020). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=7fa4ab07-3d8e-4300-91f3-b1e17cba8691

  étrendi módosítások. (2020). https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/

  Segít-e a fényterápia (fototerápia) csökkenti-e a psoriasis tüneteit? (2017) .https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk435696/

  Filoni, A., et al. (2018). A psoriasis és a D. vitamin közötti összefüggés https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2018/06220/association_betwewewewewe_poriasis_and_vitamin_d_d_68.aspx

  ghiasvand, R., et al. (2017). Beltéri barnulás és melanoma kockázata: Hosszú távú bizonyítékok egy prospektív populáció-alapú kohort tanulmányból. https://academic.oup.com/aje/article/185/3/147/2893688

  Maestro, M. A., et al. (2019). D -vitamin és szintetikus analógjai. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc6727385/

  mahtani, R., et al. (2022). Napi orális D3 -vitamin egyidejű kezelés nélkül a psoriasis kezelésében: egy eset sorozat. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s2772613422000014

  fototerápia. (2021). https://www.psoriasis.org/phototherapy/

  psoriasis kezelés: fototerápia. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/medications/phototherapy

  psoriasis kezelés: szintetikus D. -vitamin (N.D.). https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/medications/syntetic-d

  umar, M., et al. (2018). A D -vitamin és a gyulladásos bőrbetegségek patofiziológiája. https://www.karger.com/article/fulltext/485132

  D -vitamin (2022). https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

  D-vitamin: adatlap az egészségügyi szakemberek számára. (2021). https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind-healthprofessional/

  • immunrendszer/oltások
  • Táplálkozás/étrend