Blog
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει με την ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει το δέρμα και άλλα μέρη του σώματος. Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της ψωρίασης, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων;
Η βιταμίνη D, επίσης γνωστή ως βιταμίνη ηλιοφάνειας, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση και την υποστήριξη της υγείας των οστών, των δοντιών, του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλων τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες έχουν βρει δεσμούς μεταξύ της βιταμίνης D και ορισμένων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.
Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τη σχέση μεταξύ ψωρίασης και βιταμίνης D, πώς να αποκτήσετε περισσότερη βιταμίνη D και εάν μια επιπλέον δόση αυτής της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ψωρίαση.
Επίδραση στην ψωρίαση
Η βιταμίνη D παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό περιλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους στην κατάλληλη λειτουργία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση.
Σημειώσεις σημειώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με μακροχρόνια ψωρίαση. Επί του παρόντος, ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης D στην ψωρίαση είναι ασαφής. Ορισμένα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D λόγω πολλών παραγόντων, όπως η κάλυψη του δέρματός τους για να μειώσουν την έκθεση του ηλιακού φωτός.
Ωστόσο, άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως η ψωρίαση. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να επηρεάσει τα κερατινοκύτταρα στο δέρμα, τα οποία είναι το πιο άφθονο κύτταρο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν την πολλαπλασιασμό αυτών των κυττάρων και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πυκνών πλακών που είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ψωρίασης.
Ενώ η έρευνα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ βιταμίνης D και ψωρίασης, μπορεί να είναι πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη της ψωρίασης. Ως εκ τούτου, πολλές θεραπείες για την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνουν βιταμίνη D ή παρόμοιες ουσίες, για τη θεραπεία και τη μείωση των συμπτωμάτων.
Πηγές και δόσεις: Πώς να αποκτήσετε περισσότερη βιταμίνη D
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που οι άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση μπορούν να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα επίπεδα βιταμίνης D τους.
Τρόφιμα
Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνει:
- , σολομός και σκουμπρί
- οχυρωμένα δημητριακά, χυμοί και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Egg Yolk
Η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή πηγή βιταμίνης Δ, με τους περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν επαρκή βιταμίνη D μέσω μιας υγιεινής διατροφής και προσεκτικής έκθεσης στις ακτίνες UVB του ήλιου. Το Γραφείο Συμπληρώσεων Διατροφής (ODS) προτείνει μια ημερήσια τιμή για τη βιταμίνη D ως 20 μικρογραμμάρια (MCG) ή 800 διεθνείς μονάδες (IU). Μια κουταλιά της σούπας λαδιού ή 3 ουγκιές πέστροφας παρέχει 1.360 IU και 645 IU, αντίστοιχα.
ηλιακό φως
Ο ήλιος επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο, το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Για το λόγο αυτό, η έκθεση του ηλιακού φωτός μπορεί να μην είναι μια ενδεδειγμένη θεραπεία για όλους με ψωρίαση. Τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να ζητήσουν από έναν γιατρό συμβουλές πριν αυξήσουν την έκθεσή τους στο φως του ήλιου.
Ομοίως, τα κρεβάτια μαυρίσματος δεν είναι κατάλληλα για θεραπεία για ψωρίαση επειδή μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και άλλων δερματικών προβλημάτων. Τα άτομα με ψωρίαση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κρεβάτι μαυρίσματος.
Αντ ‘αυτού, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει τη θεραπεία με UVB ως επιλογή.
UVB Light Therapy
Φωτιστική θεραπεία ή φωτοθεραπεία, είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί υπεριώδη φως για να μειώσει τη διόγκωση και να επιβραδύνει την υπερβολική παραγωγή κυττάρων του δέρματος που προκαλεί η ψωρίαση. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας φωτός, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συχνότερα τη θεραπεία φωτός UVB για τη θεραπεία της ψωρίασης.
Ενώ αυτή η επιλογή χρησιμοποιεί ακτίνες UVB, οι οποίες ενεργοποιούν την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, μπορεί να είναι άλλοι παράγοντες και όχι η πρόσθετη βιταμίνη D που βελτιώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φωτοθεραπεία στο σπίτι.
Συμπληρώματα
Συμπληρώματα βιταμίνης D Διατίθενται σε 2 έντυπα: βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3. Τα φυτά και οι μύκητες παράγουν βιταμίνη D2 και ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, παράγουν βιταμίνη D3. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα για όσους ενδέχεται να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια, όπως εκείνοι που ζουν σε περιοχές με περιορισμένο ηλιακό φως ή άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο λόγω της ύπαρξης μέσα στις περισσότερες φορές.
Μια σειρά περιπτώσεων 2022 υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση της στοματικής βιταμίνης D θα μπορούσε να προσφέρει πλήρη ύφεση της ψωρίασης χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα. Υποδεικνύει ότι η λήψη δόσεων βιταμίνης D3 που κυμαίνονται από 30.000-60.000 IU σε περίοδο 2-6 μηνών, ακολουθούμενη από χαμηλότερη ημερήσια δόση συντήρησης θα μπορούσε να ελέγξει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Προσθέτει ότι ένα εποπτευόμενο, καθημερινό από του στόματος συμπλήρωμα θα μπορούσε να δοθεί με ασφάλεια ως αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση. Ωστόσο, είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας, της βέλτιστης δοσολογίας και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις της χορήγησης βιταμίνης D σε άτομα με ψωρίαση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για τους ενήλικες να χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμίνης D. Όποιος έχει ψωρίαση που σκέφτεται να μιλήσει πρώτα σε γιατρό.
φάρμακα
Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κρέμες και άλλες τοπικές εφαρμογές που περιέχουν συνθετική μορφή βιταμίνης D, γνωστού ως ανάλογα, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Αυτές οι βιταμίνη D όπως οι χημικές ουσίες είναι συνήθως ασφαλείς επιλογές που οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα, παράλληλα με άλλες θεραπευτικές επιλογές, και συχνά περιλαμβάνουν καλσιοτριένιο και καλσιτριόλη ως δραστικά συστατικά.
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εφαρμογή της βιταμίνης D στο δέρμα, ειδικά σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Για να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών, ένα άτομο θα πρέπει να εφαρμόσει ένα λεπτό στρώμα μία ή δύο φορές την ημέρα και δεν πρέπει να υπερβαίνει τη δόση 200 γραμμάρια την εβδομάδα. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να συμβουλεύσει τη λήψη μικρών διαλείμματα μεταξύ τοπικών θεραπειών για να επιτρέψει στο δέρμα να ανακάμψει.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D
Τα άτομα με ψωρίαση συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αλλά ο λόγος είναι ασαφής. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να προκύψουν από:
- Κακή δίαιτα
- Χαμηλή απορρόφηση ή υψηλή απέκκριση, για παράδειγμα, για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως
- Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις
Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια εάν:
- είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία
- έχουν ένα υψηλό BMI
- Τα θηλάζουν βρέφη
- έχουν σκοτεινό δέρμα
- , για παράδειγμα, στο κάλυμμα σύννεφων χειμώνα, έναν εσωτερικό τρόπο ζωής ή να φοράτε ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα
Εάν υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο που έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εξέταση αίματος για έλεγχο. Εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά, ενδέχεται να συμβουλεύουν το άτομο να λάβει συμπληρώματα προφορικών για να αυξήσει τα επίπεδα του.
παρενέργειες βιταμίνης D
Σύμφωνα με το ODS, λαμβάνοντας πολύ υψηλή δόση συμπλήρωσης βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε:
- Απώλεια της όρεξης μπορεί
- Υπερβολική ούρηση
- Ακρεμή καρδιακό ρυθμό
- υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρών και καρδιαγγειακά προβλήματα
Πριν μεταβάλλετε τη διατροφή ή χρησιμοποιώντας τυχόν συμπληρώματα, συνιστάται για ένα άτομο να συμβουλευτεί το γιατρό του. Θα είναι σε θέση να παρέχουν καθοδήγηση και να βοηθήσουν στην πρόληψη τυχόν δυσμενών επιπτώσεων και αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.
Άλλες βιταμίνες και συμπληρώματα για ψωρίαση
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι άλλες βιταμίνες ή συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D και μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ψωρίασης τους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει με φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ψωρίαση.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετές μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές για να δείξουμε εάν αυτά τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ψωρίασης.
takeaway
Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και της ψωρίασης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ψωρίαση και τα άτομα με κατάσταση συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ. Πολλές επιλογές θεραπείας για ψωρίαση χρησιμοποιούν επίσης ανάλογα βιταμίνης D ή βοηθούν στην παροχή του σώματος με επαρκή επίπεδα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμη πώς είναι απαραίτητες οι δύο αλληλεπιδρά και περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν τα αυξανόμενα επίπεδα βιταμίνης D είναι επωφελείς. Πριν πραγματοποιήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να αυξήσουν τη βιταμίνη D, συνιστάται οι άνθρωποι να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με πιθανές επιλογές.
Barrea, L., et αϊ. (2017). Η βιταμίνη D και ο ρόλος της στην ψωρίαση: μια επισκόπηση του δερματολόγου και του διατροφολόγου. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc5486909/
Calcipotriene αλοιφή. (2020). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=1bc020e0-b5ae-4cdaaaa5b-87fa0452a6bc
(2020). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=7fa4ab07-3d8e-4300-91f3-b1e17cba8691
Διατροφικές τροποποιήσεις. (2020). https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/
Η φωτεινή θεραπεία (φωτοθεραπεία) συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης; (2017) .https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk435696/
Filoni, Α., Et al. (2018). Σύνδεση μεταξύ ψωρίασης και βιταμίνης D. https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2018/06220/association_between_psoriasis_and_vitamin_d_.68.aspx
ghiasvand, R., et al. (2017). Εσωτερικός κίνδυνος μαυρίσματος και μελανώματος: Μακροπρόθεσμες αποδείξεις από μελλοντική μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό. https://academic.oup.com/aje/article/185/3/147/2893688
Maestro, Μ. Α., Et αϊ. (2019). Η βιταμίνη D και τα συνθετικά της ανάλογα. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc6727385/
Mahtani, R., et al. (2022). Ημερήσια στοματική βιταμίνη D3 χωρίς ταυτόχρονη θεραπεία στη διαχείριση της ψωρίασης: μια σειρά περιπτώσεων. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s2772613422000014
Φωτοθεραπεία. (2021). https://www.psoriasis.org/phototherapy/
θεραπεία ψωρίασης: φωτοθεραπεία. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/medications/phototherapy
Θεραπεία ψωρίασης: συνθετική βιταμίνη D. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/medications/synthetic-d
Umar, Μ., et αϊ. (2018). Η βιταμίνη D και η παθοφυσιολογία των φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. https://www.karger.com/article/fulltext/485132
Βιταμίνη D. (2022). https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
Βιταμίνη D: Αναπαραγωγή για επαγγελματίες υγείας. (2021). https://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind-healthprofessional/
- ανοσοποιητικό σύστημα/εμβόλια